Certificaat Voedselintoleranties

Bijscholing horeca Vlaanderen over voedselintolerantie

Verse afhaalmaaltijden, certificaat voedselintolerantie

Een bijscholing over voedselintolerantie, coeliakie (glutenintolerantie) en allergenen. Dat klinkt interessant! Er zijn in België 14 allergenen die we bij de verkoop van verse maaltijden wettelijk verplicht zijn te vermelden, schriftelijk dan wel mondeling.

De 14 meest voorkomende allergenen zijn gluten, vis, mosterd, melk, pinda- of aardnoten, noten, schaaldieren, ei, lupine, soja, weekdieren, selderij, sesamzaad en zwaveldioxide of sulfiet. Een allergie kan levensbedreigend zijn, zelfs bij een kleine inname!

Allergie ≠ Intolerantie

Een allergie voor een product is wat anders dan een intolerantie.  Een voedselintolerantie is niet levensbedreigend maar je kan er wel flink ziek van worden.

Als er coeliakie is vastgesteld ben je voor de rest van je leven gebonden aan een strikt glutenvrij dieet. Gluten is de naam van een groep plantaardige eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Ze zijn dus vooral aanwezig in brood en pasta, maar ook in bereide gerechten zoals bouillonblokjes, kroketten en dergelijke.

Bij Christels Keuken zullen we de 14 meest voorkomende allergenen vermelden. Ik werk zoveel mogelijk met pure producten (geen zakjes of pakjes) en gebruik homemade bouillons waardoor al heel veel allergieën uitgesloten worden. Bovendien zal ik kruisbesmettingen zoveel mogelijk proberen te vermijden, maar ik kan nooit 100% garantie bieden. Aangezien we wel met glutenhoudende producten werken, kunnen er steeds sporen aanwezig zijn. Personen die een strikt dieet volgen kunnen steeds contact met me opnemen.

Ook voor verdere vragen sta ik jullie graag te woord.

Ook Leuk Om Te Lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *